FarbrorGrahns Gottebod

Här tipsar jag om vad jag tycker är gott att äta och dricka.

 


Blandade recept

Lite smååt och gott som inte fick plats i de andra kategorierna


Tomat och rödlökssallad

Tomat och rödlökssallad med olivolja och vinäger. En enkel, god och nyttig sallad med tomater och rödlök. Tomatsallad passar som tillbehör till det mesta. 
Här hänger allt på ingredienserna - välj helst goda mogna tomater från Sverige ex. bifftomater, kvisttomater, cocktailtomater osv. Vidare ger smakrik kallpressad olivolja, fin vällagrad röd-, vit eller balsamvinäger, rödlök, flingsalt samt nymalen svartpeppar över tomatsalladen så blir det en riktigt god smak. 

Ingredienser:
4 port tomat och rödlökssallad

  • 3 bifftomater, 4 kvisttomater eller ca 16 cocktailtomater
  • 1 rödlök
  • 4 msk olivolja, kallpressad fin olja
  • 4 msk vinäger vit, röd eller balsamvinäger
  • några nypor flingsalt eller 1 krm salt
  • några varv nymalen svartpeppar eller 0,5 krm mald svartpeppar

Tillagning:

  • Skölj tomaterna.
  • Skiva stora tomater eller halvera mindre. Lägg i en skål.
  • Skala, halvera samt hacka eller strimla rödlöken och lägg med tomaterna.
  • Tillsätt olivolja, vinäger, salt samt peppar och rör om.
  • Servera tomatsalladen i skålen eller lägg upp.

 


Vitlöksmarinerade champinjoner

200 g champinjoner
· 4 msk hackad persilja
· 2 vitlöksklyftor (kan dubblas)
· ½ dl balsamvinäger
· 3 msk olivolja
· Salt och svartpeppar

1. Blanda olja, vinäger, hackad persilja, finhackad vitlök, peppar och salt. Vispa ihop ordentligt så att smakerna kommer fram.
2. Skär champinjonerna i halvcentimetertjocka skivor och blanda med dressingen. Låt gärna stå och dra i någon halvtimme före servering.


Broccoligratäng med bacon

  • 600gr broccolibuketter
  • Smör/matolja
  • 1st purjolök
  • 2 pkt. bacon ca 300gr
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk eller grädde
  • 2 dl riven ost gärna med mycket smak
  • Salt och peppar
  • Sätt ugnen på 250grader, smörj in en ungsfastform. Förväll broccolin i ca 3 minuter. Lägg sedan broccolin i formen, strimla purjolöken och baconet och stek i en stekpannatills löken mjuknat och baconet är lagom stekt. Pudra över mjölet och blanda runt så det inte blir några klumpar. Häll på grädde och mjölk och riven ost och koka upp allt under omröring, låt det småputtra i ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Häll gratängsåsen över broccolibuketterna.
    Grattinera i ca 10 minuter tills gratängen fått en fin färg.


Blomkålsgratäng med knaprigt bacon


En god liten lunchrätt. Bacon kan bytas ut till halverade skivor bratwurst e.dyl. grovt bröd med en ostskiva på är gott till gratängen.

Ingredienser

1.0 st blomkålshuvud
2.0 st stora morötter
salt i kokvattnet
200.0 gram bacon
Gratängsås:
2.0 msk margarin
2.0 msk vetemjöl
1.5 dl riven ost, t.ex Parmesan och Västerbotten blandat
4.0 dl (blomkålsspad 1,5dl, mjölk 2 dl och grädde 0,5 dl)
salt
svartpeppar
1.0 st äggula
Garnering:
hackad persilja

Gör så här


1. Sätt ugnen på 300 grader. Bryt sönder blomkålen i små buketter. Skala och skär morötterna i 0,5 cm tjocka skivor samt halvera skivorna. Lägg ner blomkål och morötter i lättsaltat kokande vatten. Låt koka nästan mjuka. Häll av kokspadet och spara lite till såsen. 

2. Smörj en ugnsfast form med margarin och fördela grönsakerna däri. Gratängsåsen: Smält margarin i en kastrull. Strö i vetemjöl under omrörning. Späd med blomkålsspad, mjölk och grädde under omrörning. Låt koka några minuter. Blanda ner riven ost. Smaka av med salt och peppar. Ta såsen från värmen och rör ner äggulan. Häll såsen över grönsakerna.

3. Klipp baconet i små bitar. Strö dem över grönsaker och gratängsås. Sätt in formen i den heta ugnen ca 10 minuter tills den fått vacker färg. Ta ut gratängen och strö lite hackad persilja ovanpå. Servera med en grovbrödmacka med ost på.


Pizza

Till degen behöver du:


25 gram jäst
2,5 dl vatten (byt ut hälften av vattnet med öl så får du ett läckert bröd)
2 msk olja
0.5 tsk salt
ca 7-8 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader och häll på lite av vattnet över jästen och rör tills jästen är helt upplöst i vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt och rör om.

Tillsätt vetemjölet lite i taget - använd gärna köksmaskin eller elvisp med degkrokar och kör tills det blivit en fin deg. Ta så mycket mjöl att degen blir bra och släpper bunkens kant.

Låt jäsa under bakduk ½ - 1 timme tills degen blivit dubbelt så stor.

Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut degen till den form du vill ha och lägg på bakplåt med bakplåtspapper eller i pizzaformar. Degen räcker till 2 st plåtar ca 25x35 cm om man vill ha tunn pizza.

Lägg på någon fyllning och grädda i 225-250°C i mitten av ugnen 10-15 minuter.


 


Svamprisotto

4 portioner

  • 4 dl "Risottoris"
  • 2 st Scharlottenlökar lök
  • 1-2 msk Smör
  • 9 dl vatten
  • 1 dl vitt vin eller vatten
  • 1 bouljongtärning Svampsmak
  • ca 2 dl färskriven parmesanost
  • Rejält med någon god svamp jag hade skogschampinoner

Gör så här:

Hacka löken fint och fräs löken i det smälta smöret tills löken blir mjuk, den ska inte få någon färg.
Häll i riset och fräs alltsammans i ca 3 minuter så att riset blir glansigt. Tillsätt vinet och buljungen och lägg i den hackade/skivade svampen. Späd sedan med vattnet i omgångar under omrörning. låt riset suga upp vätskan innan du häller på mer. Sjud på svag värme i ca 15-20 minuter tills riset känns mjukt. Rör i den rivna osten och smaka av med salt och peppar. Droppa gärna på lite vit tryffelolja innan servering.
Gott att äta bart eller med gott kött, lax eller kyckling

Majsbröd

2 rejäla bröd

  • 3,5 dl Mjölk
  • 6 dl Vatten
  • 4 msk Majsolja
  • 50 gram Jäst
  • 2 msk Ssocker
  • 1 msk Salt
  • 1 dl konserverad eller färska majskorn
  • 1 dl Polentagryn
  • ca 1,5kg (25dl) vetemjöl

Gör så här:

  1. Värm mjölk och vatten till ca 37°. Rör ut den smulade jästen i degspadet.
  2. Tillsätt socker, salt och majskorn och blanda väl. Arbeta in polentagrynen och det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter.
  3. Jäs degen i ca 60 minuter. Ta upp den på mjölat bakbord och knåda den. Dela degen i 2 delar, som formas till runda eller avlånga limpor.
  4. Lägg limporna på bakpappersklädd plåt och jäs dem i ytterligare ca 20 minuter.
  5. Grädda bröden ca 40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt bröden kallna på galler under bakduk. De går bra att frysa.

Tips!
Brödet är klart, när det har fått fin färg och låter ihåligt, när man knackar det i botten. Tycker du att limporna är stora kan du baka ut degen till 3 limpor. 

 

Pannkakor på Muurikkan


recept på ca 10-15 pannkakor, lite beroende på hur stora man gör dem.

6 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1liter Åsens gammeldags mjölk
8 ägg, gillar smaken med många ägg
2 tsk vaniljsocker
2 ska bakpulver

Vispa ihop de torra ingredienserna häll i mjölk och vispa ihop till en jämn fin smet, tillsätt äggen och vispa smeten rejält. Låt smeten vila i ca 30 minuter om du har tid.